מיהו חיוני? וכיצד להיות חיוניים במקום העבודה
מיהו חיוני? וכיצד להיות חיוניים במקום העבודה
בישראל נוצרו בחודשים האחרונים שני מעמדות של עובדים: "חיוני" ו"לא חיוני".
"העובדים "החיוניים" המשיכו לעבוד מהבית וה"לא חיוניים" יצאו לחופשה ללא תשלום והפכו למובטלים. חרב החל"ת ומיתוגה במילה חיוני הטילה על מיליוני עובדים במדינה לא רק את אובדן ההכנסה, כואבת יותר היא התחושה השקרית שהם אינם חיוניים, שאדם אחר שיושב במשרד ממש לידם חיוני יותר", כך טוען פרופסור אייל וינטר מהאוניברסיטה העברית בטור דיעה שהתפרסם לפני מספר שבועות בגלובס.
פרופסור וינטר וכלכלנים התנהגותיים אחרים מאמינים כי כשנחזור למקום העבודה שלנו הוא עלול להיות שונה מאוד מזה שהשארנו מאחורינו: עכור יותר, נקמני יותר, וסולידרי פחות וטוענים שאפשר היה גם אחרת אילו הממשלה היתה מעבירה למעסיקים את הסכומים שהיא מעבירה כיום כדמי אבטלה לעובדים בחל"ת ואילו היו נותנים אותם לעובדים.
מה הבסיס לחשיבה הזו?
1. חוסר ודאות והזכות לשגרה - בעיתות של משבר חרדה ואי ודאות רצוי ביותר לנפש להישאר בשיגרה. תשלום דמי האבטלה באמצעות המעסיקים יכולה היתה לסייע מהבחינה הרגשית לכל מי שאמור היה לצאת לחל"ת. אם הכסף היה עובר מהמדינה למעסיקים, העובדים לא היו מתויגים כלא חיוניים וזה היה יכול להקל עליהם ולתת להם תחושת ערך יותר גבוהה, לפחות עד שהדברים היו מתבהרים. בנוסף, אם היו נותנים כסף לממן עובדים במקום תשלום לחל"ת היו שומרים על משק פעיל הן מבחינת המעסיקים והן מבחינת העובדים.
2. אפקט ההשוואה – תיאוריית ההשוואה כלפי מטה מדגישה את ההשפעות החיוביות של השוואה בהגברת הרווחה הסובייקטיבית של האדם. במילים פשוטות, השוואה חברתית כלפי מטה נוטה יותר לגרום לנו להרגיש טוב יותר עם עצמנו, ואילו השוואה חברתית כלפי מעלה נוטה יותר להניע אותנו להשיג יותר או להגיע גבוה יותר. במילים פשוטות ההשוואה לאחרים מסבה לאנשים הנאה או גורמת כאב. בהקשר שלנו, העובדים אינם נהנים או סובלים ממה שיש להם אלא מההפרש בין מה שיש לאחרים למה שיש להם.
החזרה של עובדי שחזרו מחל"ת לעבודה יכולה להיות בעייתית מחוסר הוגנות וסלידה מחוסר ההוגנות. קחו בחשבון שהם יזדקקו לאמפטיה גם מהצד שלכם.
אז איך להיות חיוניים בעולם העבודה המשתנה?
בשבוע שעבר פרסמתי ניולטר בשם 'אין אריות כאלה – אין עבודות כאלה' וביקשתי מאנשים לנסות לחשוב כיצד להמציא את הערך הכלכלי שלהם בכדי להיות חיוניים. אחת הדרכים לרלוונטיות בעולם העבודה החדש היא לנסות להרחיב את הסיפור שלכם מעבר למקצוע שלכם ולהתחיל היא לאמץ למידה כדרך חיים. ארגונים רבים חזרו להזמין הרצאות בפורמטים שונים החל בהרצאות מול קהל מצומצם שמשודרות לכלל העובדים גם אלה שעדיין עובדים מהבית ועוד הרצאות בפורמט דיגיטלי שהקהל מוזמן להיות משתתף פעיל ולשאול שאלות.
לסדנאות, הרצאות וליווי אישי, מוזמנים ליצור קשר ולקבל פרטים נוספים באימייל חוזר.
