אין אריות כאלה - אין עבודות כאלה
אין אריות כאלה - אין עבודות כאלה
מעל מיליון מובטלים ויותר מחצי מיליון עצמאיים בישראל מנסים להתכונן לעתיד שבו בגלל האוטומציה ועכשיו גם בגלל הקורונה, עבודות ומקצועות רבים פשוט נעלמים והרבה אנשים מוצאים את עצמם "לא חיוניים". אני קרן ליטני ואני חוקרת ומרצה בתחום השפעות הטכנולוגיה על עתיד העבודה. אני לא עתידנית ובוודאי לא "החברה הגאונה" שלכם, העובדה שהייתי מועסקת כמנהלת בכירה בחברות טכנולוגיות רב לאומיות פשוט נתנה לי פרספקטיבה רחבה ויכולתי לראות ממש מקרוב את קצב השינוי הטכנולוגי ואיך כל זה משפיע על עבודה, תעסוקה ופרנסה במאה ה 21.
כולנו הרי כבר מבינים שעתיד העבודה מתרחש ממש עכשיו.
משבר הקורונה בהחלט תרם להאצת השינוי והשיבוש והרבה אנשים שואלים את עצמם - מה צריך להיות הצעד הבא בעולם שמשתנה מהר כל כך?
והתשובה: תפסיקו לחשוב על עצמכם כעובדים ותתחילו לחשוב על עצמכם כעל יוצרים (כן כן, גם אם אתם שכירים) - נסו להמציא את הערך הכלכלי שלכם.
באחת מהשיחות הרבות שהיו לי עם בן זוגי ב 2014 ואף תועדה מאוחר יותר בספר הביכורים שלי 'עידן היוצרים', הוא מתעקש שאתחיל לחפש "עבודה אמיתית". אני מתעקשת שעתיד העבודה ביזמות וחדשנות כלומר ביצירה, ולא מבינה מדוע הוא (בספר שמו רועי) מתעקש שאמצא עבודה של המאה הקודמת, שהרי המקצועות הקונבנציונליים נעלמים ומשתנים ללא הרף.
"זה כמו בספר 'אין אריות כאלה'," ניסיתי להסביר לו כאילו היה בני הקטן. "תנסה להבין, במאה העשרים ואחת אין עבודות כאלה. צריך ללמוד להמציא יש מאין." וכשכולם מדברים על חדשנות אני מדברת על יצירתיות ויצירתיות מתחילה בדמיון.
אנחנו חיים בעידן של יוצרים. אנשים, ארגונים, מדינות וממשלות מנסים להבין איך להמציא את עצמם מחדש ולהצליח במאה שמשתנה בקצב מהיר כל כך.
הקורונה נתנה לנו מתנה גדולה, את הזמן להתחיל לחשב מסלול מחדש. אז קפיצה קטנה לעתיד העבודה יכולה להתרחש כשנפסיק לחשוב על עצמנו כעובדים או מנהלים ונתחיל לחשוב על עצמנו כיוצרים והדרך הכי טובה להתחיל היא 'בפרויקט תשוקה' – הפרויקט שבו הכישרון שלכם פוגש את התשוקה שלכם. ועשו לי טובה, אל תחשבו על כסף בפרויקט הזה, יש זמן לכל דבר.
