היברידי זה הנורמלי החדש
היברידי זה הנורמלי החדש - מחוברות, לכידות, פיריון בעבודה מהבית
היברידי זה הנורמלי החדש
עבודה מרחוק זה הנושא שמעסיק את רוב המעסיקים במשק ואולי זו הסיבה שבגינה זו ההרצאה המבוקשת ביותר מצד מנהלים בארגונים בחודשים האחרונים. לצד ההרצאה מבוקש גם פרוייקט ייעוץ. לפני מספר שבועות התחלנו, צוות של שלוש כלכלניות התנהגותיות לתת ייעוץ ארגוני בחברת הי טק שנמצאת בצמיחה של 25 אחוז בקצב קליטת עובדים חדשים.
עם פרוץ משבר הקורונה, התקבלה החלטה שהעובדים יעבדו מהבית. אחרי הכל מדובר בחברת היטק, לכולם מחשבים ניידים חדשניים, לכולם כישורים טכנולוגיים שלא מהווים אתגר בעבודה מרחוק, מה שהפך את המעבר להרבה יותר פשוט. הנהלת החברה עדכנה את העובדים שהמשרדים יישארו פתוחים והציעה לעובדים להגיע בכל זמן שהם מרגישים שעבודה מהמשרד תיטיב איתם. העובדים לא מגיעים אך העבודה ממשיכה להתקיים ועד כה מנהלי החטיבות עומדים בכל התחזיות.
ובכל זאת, הנהלת החברה שמונה מאות עובדים מנסה להבין:
1. כיצד להעביר את החזון של החברה ואת הערכים לעובדים החדשים שנקלטו בחברה בשנת הקורונה?
2. כיצד לנהוג עם עובדים שמקבלים משכורת חודשית אבל מרגישים ולעיתים מתנהגים כמו פרילנסרים?
3. איך מייצרים לכידות, נאמנות ומחוברות של עובדים לארגון ונמנעים מנטישת עובדים ובעיקר טאלנטים?
4. האם בטווח הבינוני והארוך, עבודה מהבית מורידה את הפרודוקטיביות והאם החברה תעמוד בתחזיות גם בסוף השנה הבאה?
לפני שאשתף אתכם במספר מחקרים חדשים וכלים מתחום הכלכלה ההתנהגותית, אומר שעד לשנת 2015 לערך, רוב המחקרים בתחום העבודה מהבית היו תצפיתיים. אולם הטרנד של עבודה מרחוק שהפך בהדרגה למגמה עם התפתחות האוטומציה והבינה המלאכותית, ולעובדה קיימת ברוב הארגונים עם פרוץ מגיפת הקורונה, הפך משמעותי יותר ויותר וארגונים ביקשו את עזרתם של מומחים בכדי לקיים מחקרי שטח. ריכזתי בעבורכם מספר מחקרים חדשים מהשנים האחרונות שינסו לענות על מספר שאלות.
האם עבודה מהבית יעילה?
Bloom et al ביצעו בשנת 2015 ניסוי שדה עם סוכנות נסיעות סינית המעסיקה 16,000 עובדים. עובדים מהמוקד הטלפוני שנבחרו באופן אקראי החלו לעבוד מהבית במשך 9 חודשים. המחקר מצא שיפור של 13% בביצועי העובדים: שני שליש עקב דקות עבודה שהתווספו לכל משמרת הודות לפחות הפסקות ופחות ימי מחלה וכשליש עקב מענה ליותר שיחות בכל דקת עבודה הודות לסביבת עבודה יותר שקטה ונוחה. העובדים דיווחו על שביעות רצון גבוהה יותר מהעבודה וירידה בתחושת השחיקה. הפריון צמח ביותר מ- 20%(!)
מהו הערך הכלכלי של גמישות בעבודה מרחוק ושל ודאות בעבודה?
– Mas and Pallais ביצעו בשנת 2017 ניסוי שדה בארה"ב בו בדקו בחירות עובדים בין עבודות שהוצאו בתנאי העסקה שונים. הממצא העיקרי והמפתיע ביותר במחקר היה שעובדים מעדיפים אפשרות עבודה מהבית ומוכנים "לשלם" עבורה:
1) עובדים מוכנים "לשלם" 8% במונחי שכר בתמורה לאפשרות של עבודה מהבית.
2) עובדים מוכנים "לשלם" כמעט 20% מהשכר בכדי להימנע מעבודה בה הלו"ז משתנה בהתרעה קצרה מצד המעסיק. חשוב לזכור את זה בעיקר עכשיו בעיצומ של משבר הקורונה ותחילתו של סגר שלישי. ההמלצה שלי, נסו להמנע מהוצאה לחל"ת רק בגלל שאפשר. כשאתם מוציאים עובדים לחל"ת כל העובדים נפגעים, נוצרת תחושה של אי ודאות גם אצל מי שנשארים לעבוד וזו פוגעת במוטיבציה לעבודה על כל הנגזרות שלה, לכידות, אמון ונאמנות.
כיצד עבודה מהבית תורמת לצמצום פערי הכנסה בין נשים וגברים?
מחקר של Arntz et al משנת 2019 מצא כי:
1) מועסקים ללא ילדים עובדים שעה נוספת בשבוע ומעידים על שביעות רצון גבוהה מהעבודה.
2) אימהות העובדות מהבית עובדות 3.5 שעות יותר בשבוע.
3) אבות עובדים מהבית רק 0.4 שעות יותר.
4) עלייה בפריון מקושרת יותר עם עבודות יצירתיות מאשר עם עבודות רוטיניות (Dutcher 2012). מגמה שמשתנה בהדרגה גם בזכות משבר הקורונה.
האתגר בחווית העובד מרחוק
בחברת הטכנולוגיה Slack הגדילו לעשות, ויצרו אינדקס חווית עובד שכוללת חמישה מדדים: פיריון (פרודוקטיביות), איזון בית-עבודה, עומס ומתחים, שביעות רצון מסביבת העבודה לכידות ומחוברות לארגון. הממצא העיקרי במחקר הוא ש 72 אחוז (!) מהעובדים מעדיפים מודל היברידי שמשלב עבודה מהבית ועבודה מהמשרד. גם כאן הגמישות מקבלת משמעות. חישבו עד כמה הנהלת הארגון שלכם מאמצת גמישות ופתוחה לעולם העבודה החדש והמשתנה ולעבודה מרחוק. נסו להבין איך לרתום את הנהלת החברה למודל ההיברידי – שהוא כך נראה, כבר לא טרנד חולף אלא מגמה: היברידי זה הנורמלי החדש.
נשים ועבודה מהבית בזמן קורונה חלום או חלום בלהות?
מחקר של מקינזי על נשים באמריקה התאגידית 2020 סקר 317 חברות ויותר מ- 40,000 אנשים שנשאלו על חוויותיהם במקום העבודה; המחקר כלל יותר מ 45 ראיונות עומק והממצאים שלו מרתקים. כאשה וכאמא עובדת הנושא הזה מעסיק אותי במיוחד והקדשתי לו טור דעה בנפרד. כל מי שנושא המגדר בנפשו יוכל למצוא כלים מצויינים לקידום נשים בתאגידים. מוזמנים לקרוא בקישור.
לסיכום:
סה"כ הממצאים שעולים בנושא של עבודה מרחוק מראים על שיפור בביצועי העובדים, הן בגלל עלייה בפריון (יעילות) והן זמן העבודה בפועל (עובדים יותר). העובדים מדווחים על שביעות רצון גבוהה יותר מהעבודה וירידה בתחושת השחיקה. ישנה שונות משמעותית בגודל האפקטים בין סוגי עבודות וכן כפונקציה של המצב המשפחתי. פה נכנס השלב הייעוצי.
כיצד מתנהל פרויקט ייעוץ ארגוני מבוסס על כלים מתחום הכלכלה התנהגותית:
1. פגישת הכרות עם הנהלת החברה למידת הארגון והאתגרים שעומדים בפניו
2. תהליך של מיפוי הארגון ותצפיות (בהקשר שלנו בעבודה מרחוק בעיקר השיח והתקשורת של ההנהלה עם העובדים לגבי המשימות, החזון וכו').
3. ניתוח של חוויית העובד מהבית בארגון הספציפי (באמצעות סקרים וראיונות).
4. פיצוח האתגרים בעבודה מרחוק בארגון.
5. הצעות להתערבות
6. מחקר שטח.
7. ניתוח תוצאות המחקר
8. המלצות להמשך
לקבלת ייעוץ , הרצאה או סדנה בנושא מוזמנים לפנות אליי באימייל חוזר.
