על חוסן נפשי בעידן של חוסר ודאות ודברים שלמדתי מהאיש שרוקד כאילו שאיש אינו מביט

October 22, 2020

האיש שרוקד כאילו שאיש אינו מביט

השיר החדש Earth Odyssey של המוזיקאי פורץ הדרך אסף אבידן היה אמור להתפרסם בהשקת האלבום מאוחר יותר במהלך השנה אולם משבר הקורונה שינה את התוכניות. הקליפ היפיפה צולם ע"י רקדנים מרחבי העולם שצילמו את עצמם מהמקום בו הם מבודדים באמצעות סמארטפונים ומצלמות מחשב.

אסף אמר, "העולם השתנה סביבי, מתחתיי ובתוכי בצורה כל כך דרמטית, עד שזה יהיה מטורף לא להגיב, בתור אמן, למצב הנוכחי. הייתה תוכנית. לו״ז מדויק ומהודק של סינגלים, טורים, פוטו-שוטים, עיתונות, ובסופו של הכל – האלבום. זאת הייתה תכנית טובה. אבל כמו שסבתא שלי הייתה אומרת ביידיש – "מענטש טראכט אונד גוט לאכט" האדם מתכנן תוכניות ואלוהים צוחק. הרגשת השליטה המדומיינת שלנו התפוררה סביבנו ברגע, ונזרקנו, טובעים, אל תוך אוקיינוס של חוסר וודאות. סגורים בחללים קטנים, אנחנו מנותקים מרוב הדברים שאספנו סביבנו בכפייתיות כדי להעניק לעצמנו תחושת משמעות". 


מהבחינה הנפשית חוסר ודאות הוא אחד הדברים הקשים לאדם. בהרצאה חדשה על חוסן נפשי בעולם שמשתנה מהר מידי אני מספרת על היזם הסדרתי שי ראשוני ז"ל, שמצא משמעות בחייו גם כשידע שהם ספורים. זה סיפור על יצירתיות, משמעות והלוך רוח יזמי. ועל התובנות שמציעים לנו מחקרים חדשניים מתחום הפסיכולוגיה על אושר. 


ואם מישהו בסביבה שלכם זקוק לקצת תמיכה ריגשית שווה שתחזרו ל'עידן היוצרים' ותקריאו לו את הפרק על שי ראשוני, "הכול על מוטיבציה וחללית שנוחתת בדרום ת"א", כתבתי שם את כל מה שלמדתי משי.  

 

שתמיד תרקדו כאילו שאיש אינו מביט (זה עוזר לפתח יצירתיות ונחישות). 


December 28, 2020
היברידי זה הנורמלי החדש - מחוברות, לכידות, פיריון בעבודה מהבית
October 26, 2020
כיצד ניתן לעבור לארבעה ימי עבודה
October 22, 2020
אין אריות כאלה - אין עבודות כאלה
October 22, 2020
מיהו חיוני? וכיצד להיות חיוניים במקום העבודה
October 22, 2020
מדוע ספרי עזרה עצמית אינם עוזרים? ומה ניתן ללמוד מספר פרוזה?
October 22, 2020
אין אריות כאלה - אין עבודות כאלה
October 12, 2020
האם שפות מייצרות התנהגות כלכלית מכוונת לעתיד? עדויות ניסיוניות להשפעות סיבתיות
October 12, 2020
'מכושפים' - בידוד חברתי, בריאות נפשית, ודמוקרטיה בעידן שבו אנשים מכורים למסכים.
September 24, 2020
האם שפות מייצרות התנהגות כלכלית מכוונת לעתיד? עדויות ניסיוניות להשפעות סיבתיות
By my target September 20, 2020
אוטומציה נוכחת יותר ויותר בחיינו והופכת אותם ליעילים וחסכוניים יותר. החל מפחי אשפה, המתריעים על צורך בריקון, דרך חניונים עם הכוונות חכמות למקום חניה ריק ועד לאורות הבית ש"מרגישים" אם נכנס מישהו לחדר. איך כל זה משפיע על הקשר בין עבודה לפרנסה? Bernstein, A., & Raman, A. (2015)[4] הראו שעם הקדמה הטכנולוגית הקשר החיובי והחזק שהיה קיים בין עבודה לפרנסה הולך ונחלש. "הניתוק הגדול" הוא מונח שכלכלנים משתמשים בו כדי לתאר את הירידה בקשר הכלכלי בין התפוקה, שכר, משרות וצמיחת התוצר. ארבעת הגורמים הללו נהגו לנוע יחד באופן סביר. אך כפי שמראה המחקר, החל משנת 2000 הגידול בפריון העבודה "התנתק" מצמיחת העבודה. בעוד שפריון העבודה (יעילות הייצור של עובדים) עולה בהתמדה לנוכח גידול מלאי ההון והתפוקות עולות בהתאמה כמו גם הרווחים של חברות, בטווח הארוך השכר על העבודה לא עולה בהתאם. מצד אחד ההתפתחות הטכנולוגית מגדילה את האפשרויות הכלכליות ואיתה את ההכנסה יותר מהר מבעבר. הבעיה היא שעם התרחבות העוגה הכלכלית, חלק הולך וקטן מהציבור מצליח להנות ממנה. במילים אחרות, הצמיחה הכלכלית לא מחלחלת די הצורך לכל רבדי החברה. דוח של ארגון המדינות המתועשות OECD Economic Surveys: Israel© OECD 2018 Surveys (גרף 24 עמוד 38 ), [5], מצא כי ישראל נמצאת בראש הרשימה של שיעור העובדים שמרווחים שכר עבודה נמוך. שכר נמוך מוגדר פחות משני שליש מהשכר החציוני. 2.2 הכשרות מחדש לאנשים שאיבדו את מקום עבודתם – האם זה מספיק? השינוי המהיר אינו מאפשר לנו לחזות בצורה מיטבית את מקצועות העתיד ולא ברור באילו הסבות מקצועיות כדאי למדינה להשקיע. למרות שתוכניות הכשרה הן חשובות להשבחת התעסוקה, ההיסטוריה מלמדת כי ההצלחה היא חלקית בלבד. כך למשל עולה מניתוח הנתונים של תוכנית סיוע הסחר (TAA)[6], תוכנית פדרלית לעובדי ייצור שנעקרו מעיסוקם, נמצא שרק כ -37% ממשתתפי התוכנית עבדו בתחומי העבודה שאומצו עבורם. הסבה של אוכלוסייה על פני מגוון רחב של תעשיות אינה מציאותית ולא מסוגלת לפתור בעיות של עקירה המונית כתוצאה מפיתוח מסיבי של טכנולוגיות חדשות. הניסיון מצביע על כך שלא די בתוכניות הסבה בקנה מידה גדול בתקופות של שינויים טכנולוגיים גדולים ומואצים (Crain's (Detroit Business [7].
More Posts